Sökmotoroptimering för bloggar
Den som använder WordPress eller andra CMS-verktyg kan göra en he ldel för att SEO-optimera sina bloggar. När man arbetar med en sådan optimering är syftet oftast att hamna högre upp på sökmaskinernas rankingar. Det finns många olika plugin som hjälper till med den biten och ett av de vanligaste är pluginet “Yost” som enkelt går att installera för WordPress. Här finns otroligt mycket funktionalitet, och syftet är att allt du producerar på din blogg är hela tiden optimalt ihopsatt för exempelvis Google. Yost är kostnadsfritt och finns även som premium, vilket kostar en slant. Använder man funktionerna ofta och är väldigt intresserad av SEO-området kan det löna sig att prova på premiumversionen av olika SEO-plugins. Den som bara är ute efter basfunktionaliteten kan nöja sig med gratisversionerna, som täcker det allra viktigaste.
Fixa alla småfel
Med plugins som Yost eller andra SEO-optimerare, kan man kolla efter brustna länkar och se efter att alla adresser pekar dit de ska. Man kan enkelt arbeta med titlar, metabeskrivningar och social media. Ofta går det att göra en enkelt webbanalys, där pluginet uppskattar hur väl sidorna är SEO-anpassade. Det här kan ge en fingervisning om hur mycket arbete som återstår för att få en sida så bra anpassad som möjligt. Många missar att ange korrekt permalänkar och använder tillfälliga lösningar med siffror och tecken för att ge adresser åt sina sidor. Även metabeskrivningar på själva sajten är något som en bra plugin kan påminna om. Det gäller att vara så beskrivande som möjligt av apexseo.se när man gör både länkar och menyer. Viktigt att komma ihåg är att många plugins lovar “guld och gröna skogar” men egentligen utför de samma saker. Det handlar om de grundläggande aspekterna i SEO-optimering; bara för att man installerar pluginen hamnar man inte automatiskt högre upp i rankingen hos Google.
Ökad snabbhet
Det finns även olika bra plugins som hjälper till att undersöka hur snabb wordpressidan är. Den som använder för många plugins riskerar att sänkta nedladdningstiden av sajten rejält, så det gäller att hålla sig till ett fåtal som man verkligen behöver. Man kan även indexera sin sajt i Google Search Console som finns som en plugin eller sköts via Googles hemsida. Man bör se till att rätt sajtkartor är inskickade. Den som inte orkar/ vill bry sig om detta behöver dock inte frukta. Sökmotorerna indexerar hela tiden allt som skapas på nätet även om man kan snabba upp processen genom att själv sända in en sajtkarta. Det kan ibland vara frustrerande för den som skapat en ny blogg att inte hitta den då man själv söker på Google. Det gäller att ha tålamod och arbeta vidare med sin SEO-optimering samt skapa ett informativt och välskrivet innehåll.