Bygga hemsidor? Som hobby eller näringsverksamhet?

En rad olika företag har vuxit fram från att från början varit en liten hobbyverksamhet till att bli ett stort företag med hundratals anställda. Men för vissa är det inte målet. Man vill hålla verksamheten liten och bara ha det som något roligt att göra på fritiden. Om du sitter och bygger hemsidor på kvällarna – är det hobbyverksamhet eller krävs registrering som näringsverksamhet?  Det beror på…

Är din webbyrå din hobby?

Du kan i princip göra exakt samma arbetsuppgifter som en webbyrå utan att du behöver registrera näringsverksamhet. Det handlar inte om vad du gör – utan vad dess syfte är.

  1. Du ska utföra det på din fritid

Om du driver en liten webbyrå på kvällar och helger så kan det klassas som hobbyverksamhet. Du jobbar på din fritid vilket innebär att det inte är din huvudsakliga aktivitet på dagarna. Det genomförs främst för att du tycker det är roligt att hålla på likväl som du kunnat samla på frimärken, tagit hand om hästar eller odlat bin.

  1. Du har huvudsaklig inkomst från annat håll

Då en hobbyverksamhet ska ske på fritiden innebär det även att den huvudsakliga verksamheten ska komma från en annan verksamhet. Det klassiska är att man är anställd av ett företag och därmed har sin lön från detta företag. På fritiden byggs hemsidor och annat som en webbyrå kan hålla på med.

  1. Du har inte mål att gå med vinst

Det är framförallt detta som avgör för många om det är hobby eller näringsverksamhet. Den inkomst som kommer in till en hobbyverksamhet ska täcka utgifter men inte vara på den nivån så att en vinst ska tas ut. Här är ju självklart gränsen inte glasklar då man kan gå plus med en hobbyverksamhet som webbyrå stockholm och minus med en näringsverksamhet – och tvärtom.

Men omfattningen, prissättningen och verksamhetens art brukar avgöra detta. Bygger du hemsidor åt vänner och bekanta kanske det inte är smart att kalla hobbyverksamheten för ”webbyrå” eftersom det i ordvalet framställs som ett företag. Visserligen kan du göra exakt samma saker som en webbyrå gör men det handlar om hur det framställs. Är det proffsigt företag som siktar på vinst eller en ”hemmafixare” som jobbar på fritiden för att det är roligt?

Bokföra eller inte?

Om du har en hobbyverksamhet behöver du inte bokföra alla transaktioner. Däremot finns det en skyldighet som kallas för anteckningsskyldighet. Det betyder att underlag för bokföring ska finnas sparad. Med andra ord räkningar, kvitton med mera. Orsaken är att detta krävs för att man sedan ska kunna räkna ut eventuell vinst vilket ska registreras på kommande deklaration.

Då en webbyrå främst är ett tjänsteföretag bör det inte vara extremt många kvitton och transaktioner att hålla rätt på. Men att bokföra redan från början är oavsett en klar fördel. Skulle verksamheten öka så att det övergår från hobby till näringsverksamhet finns underlagen kvar för kommande bokföring.

Är din webbyrå en hobbyverksamhet eller bör du registrera näringsverksamhet? Det beror på – och det kan även ändras över tid.